2024. 10. 02.

Presage X Porter Classic, hagyományok és stílusok találkozása

A Seiko Presage sorozata a hagyományok kimeríthetetlen tárháza, legyen szó akár ősi japán kézműves technikákról vagy a japán órák történelmének legszebb pillanatairól, a Presage modellek között mind megtaláljuk. A legújabb, limitált kiadású darab egy neves japán divatház, a Porter Classic kollaborációjában kelt életre, akik szintén a hagyományos anyagokból és technikákkal készítik mai, modern darabjaikat.

 

Porter Classic, a japán divat egyedi hangja

A japán divatcéget 2007-ben alapította Katsuyuki Yoshida és fia, Leo Yoshida, majd meg is nyitották első üzletüket Tokió Ginza negyedében.

 

 

Egyedi hangot hoztak az egyébként is színes japán divat világába sajátos ruhadarabjaikkal és táskáikkal, amelyek közös jellemzője a hagyományos anyagok és technikák ötvözése a modern stílusokkal, mindezt magas minőségben - éppúgy, ahogy a Seiko is teszi ezt a Presage kollekció darabjaival.

Presage Craftsmanship Series Porter Classic Limited-Edition Collaboration

 

 

Talán éppen ez adta az ötletet a kollaborációhoz, amelynek keretein belül Katsuyuki Yoshidával közösen elkészült egy új, limitált Presage modell a Craftsmanship Series sorozatán belül.

Az SPB449 a legszebb Seiko hagyományokat idézi fel, hiszen első pillantásra látszik a párhuzam az új modell és az első Seiko karóra, a Laurel között, amely 1913-as megjelenésével elindította azt a történetet, amely máig az órakedvelők kedvencei közé tartozik.

 

 

A forma valódi klasszikus, a 35 mm-es átmérő a régmúlt kedvelt mérete volt. A kerek tok legjellegzetesebb részei a mozgatható tokfülek, amelyeken keresztül az egyrészes bőrszíjat lehet átfűzni, pont, ahogyan az első Seiko órák megjelenésének idejében tették, ez is egy kissé a régi zsebórák hangulatát idézi.

Szintén a vintage hangulatot erősíti a hagymaforma korona is, és a számlap, illetve a mutatók és indexek egyaránt.

 

 

A számlap több szempontból is különleges, egyrészt ahogy a Laurel is annak idején, úgy az SPB449 is zománc bevonatú számlapot kapott, másrészt viszont Katsuyuki Yoshida fekete színt választott hozzá, ami nagyon ritka ebben a műfajban, de éppen ettől lesz különleges és egyedi.

 

A számlap elemei klasszikusak, a korabeli Breguet stílusú számjegyek megegyeznek a Laurel megjelenésével, annyi különbséggel, hogy itt a jellegzetes piros színt nem kapta meg a 12-es számjegy.

6R5H, egy komplikált kaliber 3 napos járástartalékkal

A mutatók szintén a Laurel mutatóinak formájában készültek el, érdekesség, hogy a 6R5H kalibernek köszönhetően 6 óránál egy segédszámlapon helyet kapott egy 24 órás mutató is, a másodpercmutató pedig a középső tengelyen helyezkedik el.

 

Szintén a 6R5H kalibernek köszönhetően a járástartalék 72 óra, vagyis 3 nap, amely a számlapon is feltüntetésre került a Seiko és a Presage feliratok alatt ugyanúgy, ahogy eddig valamennyi 3 napos szerkezetnél láthattuk.

Limitált kiadás mindössze 500 sorszámozott példányban, különleges csomagolásban

A Seiko Presage Craftsmanship Series Porter Classic Limited-Edition Collaboration SPB449J1 modell összesen 500 darabban készült, minden darab sorszáma a hátlapba gravírozva található, ahogyan Katsuyuki Yoshida sziluettje is.

 

 

Egy különleges dobozban érkezik az új modell, amely több szintes kialakítású, úgynevezett Jubako stílusban készült. Ennek oka az a bőrszíj, amely szintén a limitált modellhez tartozik, és barna színével jól kiegészíti az órához tartozó fekete szíjat is.

 

 

Presage Craftsmanship Series Porter Classic Limited-Edition Collaboration SPB449J1 technikai adatok

SBB449J1 Presage Craftsmanship Series Porter Classic Limited Edition Collaboration - megnézem az óra adatlapját ›››

 

SPB449J1 - az óra érkezését 2024 novemberére várjuk, az ára 950.000 Ft lesz

 

  • Kaliber: 6R5H mechanikus automata
  • Járástartalék: 72 óra (3 nap)
  • Tok átmérő: 35.0 mm
  • Tok vastagság: 12.3 mm
  • Tok anyaga: nemesacél
  • Szíj anyaga: Cordovan
  • Óraüveg: zafír kristály 
  • Vízállóság: 5 Bar
  • Limitál darabszám: 500 db

 

TOVÁBBI CIKKEK