2024. 09. 18.

Prospex Speedtimer GPS Solar - Az új generáció

 

Folyamatos fejlődés és a legújabb technológiák alkalmazása az egyik legkonzervatívabb iparágban - a Seiko valódi japán vállalatként mindig élen járt ezeken a területeken. Mégis amikor a fél évszázados múlttal rendelkező Speedtimer modellek között megjelenik egy olyan változat, amelyben a legmodernebb 5X83 GPS Solar Dual-Time Chronograph kaliber kapott helyet, még a hozzáértők is elismerően bólintanak, mert a Seiko ismét bebizonyította elsőbbségét a fejlesztések terén.

GPS Solar kaliberek érkeznek a Prospex kollekcióba!

A hír jelentőségének megértéséhez két legendás Seiko kollekciót is ismerni kell. A korábbi mindenképpen a Seiko Speedtimer sorozata, amely a hatvanas években egy olyan befutóban ért célba két másik óraipari óriással a mechanikus automata kronográfok fejlesztéséért vívott nemes küzdelemben, amelynél a legmodernebb célfotó sem tudta volna eldönteni az elsőséget. 

 

 

Mechanikus automata oszlopkerekes kronográf vertikális kuplunggal - a vájtfülű órarajongók pontosan tudják, milyen fejlesztés volt ez közel hatvan évvel ezelőtt, hiszen a mai napig a mechanikus kronográfok szerkezetének csúcsain áll ez a megoldás.

A másik, szintén történelmi jelentőségű modell az Astron volt, amely 1969-es érkezésekor, mint a világ első kvarc szerkezetes, sorozatban készített karórája majdnem térdre kényszerítette a világ óraiparát, és a technológia a mai napig él és fejlődik egyre kifinomultabb magaslatokba.

 

 

Az Astron kollekcióban mutatkozott be 2012-ben az első GPS Solar kaliber, amely önállóan is képes volt meghatározni a helyzetét és ezáltal a műholdak jeléből vett órajel alapján a mindenkor pontos időt az adott helyszínen, és mindezt másodpercek alatt - talán nem kell részletezni, milyen fejlett technika ez egy karórányi méretben, ráadásul solar töltéssel.

Prospex Speedtimer modellek mostantól GPS Solar kaliberekkel - itt az új 5X83 GPS Solar Dual-Time Chronograph

Néhány hónappal ezelőtt mutatta be a 2024-es év egyik újdonságát a Seiko, akkor az Astron kollekcióban debütált az új 5X83 GPS Solar kaliber.

 

 

A kaliber újdonsága, hogy elhozta a Dual-Time funkciót a sportos kronográf modellekbe is, így mostantól egy gombnyomásra válthatunk az időzónák között, és a segédszámlapon követhető időzónát is megcserélhetjük a fő mutatók által jelzettel, mindössze a két nyomógombot kell egyidejűleg megnyomni hozzá.

A pontosság természetesen a GPS Solar kaliberektől megszokott és elvárható, a GPS műholdak jelével naponta több alkalommal szinkronizálva biztosak lehetünk abban, hogy mindig a lehető legpontosabb időt látjuk az óránkon, ehhez mindössze arra van szükség, hogy az óra képes legyen “látni” a kellő számú műhold jelét.

 

 

A szerkezet elődjeként megismert 5X sorozatú kaliberektől örökölt visszafogott méretei lehetővé teszik, hogy olyan tokméretekben is találkozhassunk GPS Solar képességekkel, mint az új Speedtimer modelleké, így a formák és stílusok végre szabad utat kaptak a legmodernebb technológiákkal együtt.

Három új modell egy limitált kiadással a Seiko márka 100 éves évfordulójának tiszteletére

A Prospex Speedtimer kollekcióba most érkező GPS Solar modellekből rögtön három készült, mindegyik saját karakterrel.

Két modell, az SSH165J1 és az SSH167J1 a kollekció állandó tagjai lesznek, míg a fekete bevonattal és arany díszítésekkel készülő SSH169J1 egy limitált kiadás, amely mindössze 1000 darabban készült el a Seiko márka 100. évfordulójára.

Prospex Speedtimer GPS Solar Dual-Time Chronograph SSJ165J1

 

Ezüstfehér számlap, amely felett szinte lebegni látszanak az indexek és a feliratok - légiesen könnyű, mégis sportos megjelenésű az új SSH165J1 Speedtimer GPS Solar óra.

A kaliber felépítése meghatározza a megjelenését, a klasszikus kronográf jegyében 12 és 6 óránál segédszámlapokkal, 9 óránál egy kijelzővel az aktuális funkciókról, naptárról és az óra töltöttségéről, és még egy kis kijelző is elfért 4 óránál, amely a délelőtt/délután állását mutatja a második időzónában.

 

 

Érdekes és sportos megjelenést adnak az órának a fekete mutatók és indexek, így együtt egy kontrasztos, jól leolvasható számlappal érkezik az új modell.

Prospex Speedtimer GPS Solar Dual-Time Chronograph SSJ167J1 

 

Mattfekete számlap, sárga festéssel a segédszámlapokon és a másodpercmutató végén - az SSH167J1 modell egy jellegzetes Speedtimer színösszeállítás a sport jegyében. A mutatók és indexek ezüst színűek, a számlap feliratai pedig fehér színben segítik a jó leolvashatóságot, amely a Prospex és általában a sportos) modelleknél fontos kritérium. 

Az óraüveg mindhárom modellnél duplán domború zafírkristály tükröződésgátló bevonattal, amely kiemelkedően jól leolvashatóvá teszi ezeket az órákat, a nemesacél tok pedig 10 Bar, 100 m vízállósággal biztosítja a nyugodt mindennapokat használat közben.

Prospex Speedtimer GPS Solar Chronograph Speedtimer Limited Edition 100th Anniversary SSJ169J1

 

 

A hosszú név egy különleges kiadást takar, az SSJ169J1 modell egy évforduló, limitált 100 darabos kiadás. Ahogy azt már korábban többször láthattuk, egy ünnepi modell megjelenése valóban elegáns lesz a fekete bevonatos tokkal és az azt jól kiegészítő arany színű nyomógombokkal és koronával, illetve a számlap arany színű részleteivel.

 

 

Ahogy mindhárom új modellnél, itt is megtaláljuk az UTC időzónákat az óraüveg körüli ráma oldalába gravírozva, ezzel is hangsúlyozva a Dual-Time funkcióját.

 

Prospex Speedtimer GPS Solar Dual-Time Chronograph SSJ165J1, SSJ167J1 és SSJ169J1 Limited edition modellek technikai adatok

 

Seiko Prospex Speedtimer GPS Solar SSJ165J1 - megnézem az óra adatlapját ››››

 

SSJ165J1 - az óra érkezését 2024 novemberére várjuk, az ára 910.000 Ft lesz

 

  • Kaliber: 5X83 GPS Solar
  • Járástartalék: 6 hónap (energiatakarékos módban 2 év)
  • Tok átmérő: 42.0 mm
  • Tok vastagság: 12.9 mm
  • Tok anyaga: nemesacél (Super-hard coating bevonattal) 
  • Szíj anyaga: nemesacél (Super-hard coating bevonattal)  
  • Óraüveg: zafír kristály (Super-clear coating tükröződésmentes bevonattal)
  • Vízállóság: 10 Bar

Seiko Prospex Speedtimer GPS Solar SSJ167J1 - megnézem az óra adatlapját ››››

 

SSJ167J1 - az óra érkezését 2024 novemberére várjuk, az ára 910.000 Ft lesz

 

  • Kaliber: 5X83 GPS Solar
  • Járástartalék: 6 hónap (energiatakarékos módban 2 év)
  • Tok átmérő: 42.0 mm
  • Tok vastagság: 12.9 mm
  • Tok anyaga: nemesacél (Super-hard coating bevonattal) 
  • Szíj anyaga: nemesacél (Super-hard coating bevonattal)  
  • Óraüveg: zafír kristály (Super-clear coating tükröződésmentes bevonattal)
  • Vízállóság: 10 Bar

Seiko Prospex Speedtimer GPS Solar SSJ169J1 - megnézem az óra adatlapját ››››

 

SSJ169J1 - az 1000 darabos limitált kiadású óra érkezését 2024 novemberére várjuk, az ára 990.000 Ft lesz

 

  • Kaliber: 5X83 GPS Solar
  • Járástartalék: 6 hónap (energiatakarékos módban 2 év)
  • Tok átmérő: 42.0 mm
  • Tok vastagság: 1290 mm
  • Tok anyaga: nemesacél (fekete Super-hard coating bevonattal) 
  • Szíj anyaga: nemesacél (fekete Super-hard coating bevonattal)  
  • Óraüveg: zafír kristály (Super-clear coating tükröződésmentes bevonattal)
  • Vízállóság: 10 Bar
  • Limitált kiadás darabszáma: 1000

 

 

TOVÁBBI CIKKEK