2024. 09. 01.

Prospex Marinemaster - Most még többet ad

 

Nemrég érkezett a Seiko búvár legendájának, a Marinemaster sorozatának a frissített, mai kiadása, és máris itt van belőle két olyan modell, amely még a tavaly év végén bemutatott újdonságoknál is többet ad. Az alap az 1968-as Professional Hi-Beat 300m Marinemaster, az eredmény pedig újra lenyűgöző - modern technika és kortalan design a búvárórák felső kategóriás világában is.

1968, a Marinemaster éve

Mindössze három évre volt szüksége a Seiko mérnökeinek ahhoz, hogy az első japán búváróra 1965 megjelenése után elkészítsenek egy olyan modellt, amely a mai napig a Seiko és a búváróra rajongók és gyűjtők álma.

 

 

 

A Marinemaster modell 300 méteres vízállóságát olyan megoldásoknak köszönhette, mint a monoblokkos tok kialakítás, amelynél a tok egyetlen darabból készül, menetes hátlap nélkül, de nem csak a rendkívüli vízállósága, hanem a magas féllengésszámú Hi-Beat szerkezete is messze kiemelte az akkori búvárórák közül - gondoljunk csak bele, ezek a paraméterek több, mint fél évszázad elteltével a mai búvárórák között sem túlzottan gyakoriak.

2024, az 1968-as modell újraértelmezett változata ismét hódít

 

 

A 2023 év végén visszatért Marinemaster sorozat immár a Prospex kollekció tagjaként folytatódik, és a név még mindig kötelez, a Marinemaster modellek mind kiemelkedő adottságokkal kell rendelkezzenek.

Nincs ez másképp a most érkező két új Marinemaster modellnél sem, az SLA077J1 és az SLA079J1 újra feljebb tette azt a bizonyos lécet, amelyet a hozzáértők már az SLA kezdetű referenciaszámokból is sejthetnek.

 

 

Az 1968-as modell mai értelmezéseként a vízállóság immár a diver’s 300m professzionális kategóriának megfelelő, és ehhez már nincsen szükség az egy darabból készült tokra, az SLA077J1 és SLA079J1 modellek menetes hátlappal készülnek.

 

 

Búváróraként fontos a leolvashatóság, és a két új Marinemaster modell ebben is az élen jár. A számlap színei, a tükröződésmentes struktúrája a Seiko hagyományainak megfelelően széles és jól leolvasható, kontrasztos mutatókkal és indexekkel készül, így függetlenül attól, hogy a fehér számlapos SLA077J1 modellt vagy a fekete számlapos SLA079J1 modellt nézzük, biztosak lehetünk abban, hogy a leolvashatóságuk még rossz látási viszonyok között is kiemelkedő lesz.

 

 

A számlapon helyet kapott a Seiko logo alatt a Marinemaster felirat is, az alsó részen pedig a Prospex kollekció neve és az Automatic Diver’s 300m feliratok is olvashatóak, így egyetlen pillantással minden fontos információhoz hozzájuthatunk.

 

 

A tok formája modernebb, mint az 1968-as modellé volt, de a stílusa és a kidolgozása hasonlóan magas színvonalú. Az egy irányba forgatható búvárlünetta és a robosztus korona egyaránt csúszásmentes kivitelben készült, a korona menetzár ráadásul egy különleges megoldással nem közvetlenül a tokban került kialakításra, hanem egy cserélhető elemben, így téve lehetővé a hosszas használat során esetlegesen felmerülő egyszerű cserét.

 

 

A Seiko búvárórái híresek a sötétben hosszan foszforeszkáló Lumibrite bevonatukról az indexeken és mutatókon is, most sincs ez másképp, hosszan leolvashatóvá teszi az új Marinemaster modelleket az óceán sötét mélységeiben is. 

 

 

Komoly órához komoly kaliber jár - a Seiko 8L kaliber a legmagasabb szint a Seiko modellek között, amely a Shizukuishi Watch Studio-ban készül, a 28.800-as féllengésszámú szerkezet járáseltérése mindössze +15/-10 mp naponta, a járástartaléka pedig 50 óra.

 

 

A két új Marinemaster modell érkezését 2024 szeptemberére várjuk, az áruk 1 185 000 Ft lesz.

Seiko Prospex Marinemaster SLA077J1 és SLA079J1 modellek technikai adatai

Megnézem az óra adatlapját SLA077J1 ›››

 

SLA077J1 Prospex Marinemaster 1968 Diver’s Reinterpretation 300m in High Contrast White

 

  • Kaliber: 8L35 mechanikus automata 28.800-s féllengésszámmal
  • Járástartalék: 50 óra
  • Tok átmérő: 42.6 mm
  • Tok vastagság: 13.4 mm
  • Tok anyaga: nemesacél (Super-hard coating bevonattal)
  • Szíj anyaga: nemesacél (Super-hard coating bevonattal)
  • Óraüveg: Zafír kristály, tükröződésmentes bevonattal
  • Vízállóság: diver’s 300m

Megnézem az óra adatlapját SLA079J1 ›››

 

SLA079J1 Prospex Marinemaster 1968 Diver’s Reinterpretation 300m in High Contrast Black

 

  • Kaliber: 8L35 mechanikus automata 28.800-s féllengésszámmal
  • Járástartalék: 50 óra
  • Tok átmérő: 42.6 mm
  • Tok vastagság: 13.4 mm
  • Tok anyaga: nemesacél (Super-hard coating bevonattal)
  • Szíj anyaga: nemesacél (Super-hard coating bevonattal)
  • Óraüveg: Zafír kristály, tükröződésmentes bevonattal
  • Vízállóság: diver’s 300m

 

TOVÁBBI CIKKEK