2021. 10. 13.

Seiko Prospex Speedtimer

Az első mechanikus automata kronográf és a Speedtimer története

Hatalmas verseny dúlt a hatvanas évek végén az óragyártók között, a tét a világ első mechanikus automata kronográf szerkezetének gyártója cím volt. Presztízs és a technikai fejlettség egyértelmű jele is, ha egy óragyár olyan kalibert fejleszt, amelyet mások még nem képesek - ezek az okok vezettek a kiélezett versengéshez abban az időben is. Az ilyen nemes versenynek mindig két nyertese van, az óragyár és a fogyasztók, akik olyan technikához jutnak, amelyről korábban álmodni sem lehetett.

Prospex Speedtimer

Ilyen volt a mechanikus automata kronográf is, melynek elsőbbségéért a Seiko több svájci gyártóval versengett, mígnem 1969-ben eldőlt a csata, és a Seiko elsőként jelentette meg a világon az oszlopkerekes, vertikális kuplunggal készült mechanikus automata kronográf kalibert, ez volt a híres Cal.6139 és a Speedtimer modell.

Ezek az újszerű műszaki megoldások vezettek a kronográf szerkezetek precízebb és pontosabb működéséhez, a vertikális kuplung a gomb megnyomásakor felel a mutató precíz indításáért, az oszlopkerék pedig a váltási mechanizmus lehető legnagyobb stabilitását biztosítja megbízható és tartós működésével.

Seiko Prospex Speedtimer SRQ037 mechanikus kronográf - egy új kaliber és egy jól ismert stílus

Az 1969-es modell előtt is volt azonban már mechanikus kronográf a Seiko kínálatában, és ez nem más volt, mint az első japán mechanikus kronográf karóra, a Seiko Crown Chronograph.A mérföldkőnek számító modell a semmiből született meg a tervezőasztalon, egy teljesen új szerkezet volt, az alapoktól felépítve. Pontossága megegyezett az automata utódjáéval, és már itt is használták az oszlopkereket a precíz start, stop és nullázás funkciókhoz.

A 2021-es újdonság, az SRQ037 modell megjelenése finom utalás a nagy elődre, a dupla indexek, a kard formájú, Lumibrite festéssel ellátott mutatók és a számlapgyűrű is a Crown Chronograph stílusjegyeit hozza el.

Az eredeti modell jellegzetes koronája és stopper indító nyomógombja is szinte változatlan formában él tovább, a másodperc mutató vége pedig finoman hajlított a számlap felé, így biztosítva a minél pontosabb leolvashatóságot a sportidőmérés minél nagyobb pontosságáért. 

A Seiko Prospex Speedtimer SRQ037 modell fémszíja ehhez a modellhez lett tervezve, a vastagsága, a súlya és a csuklóhoz közeli súlypontja a kényelem garanciája.

 

Az új modellben mutatkozik be a Seiko elit, 8R sorozatú kalibereinek legújabb tagja, a 8R46 mechanikus automata kronográf kaliber. Ennek pontossága megegyezik a már jól ismert 8R48 kaliberével, azonban a három helyett két segédszámlapot kapott és egy dátum komplikációt hat óránál. A 8R kaliberek közös jellemzőit, a precíz megbízhatóságot és a pontosságot itt is az oszlopkerék és a vertikális kuplung megoldásai biztosítják, illetve a Seiko saját MEMS technológiájával gyártott könnyű, de erős gátkereke.

 

Seiko Prospex Speedtimer SRQ035 mechanikus kronográf limitált kiadásban

Az új modell jól kombinálja a Seiko örökséget a sportidőmérés terén a mechanikus automata kronográfok fejlesztésében elért elsőbbségével. Az 1964-ben, a Tokiói olimpiai játékokra elkészített kiemelkedő minőségű és ⅕ másodperc pontosságú mechanikus stopperóra jelenik meg a mindössze 1000 darabos limitált kiadás minden apró részletében.

 

A precíz időmérésben elengedhetetlen a részletes számlap beosztás és a kiemelkedően jó leolvashatóság - 1964-ben a Seiko a lehető legtöbbet hozta ki ezekből. A másodperc ötödére beosztott számlap jelölések és a 10 másodpercenként elhelyezett számok is kontrasztosan, jól láthatóak bármilyen fényviszonyok között is, és a hajlított másodperc mutató végének közelítése a számlaphoz tökéletes leolvashatóságot tesz lehetővé ilyen pontosság mellett.

 

A nagyméretű, homorú kialakítású nyomógombok stílusa az eredeti modellé, használatuk pedig szintén a minél precízebb indítást és megállítást szolgálja.

 

Az üveg hátlapon át működés közben is láthatjuk a különleges kalibert, az óra egyedi sorszáma pedig minden egyes modell hátlapján megtalálható.

 

A limitált SRQ035 modell dobozában egy további bőrszíjat is találunk, amely stílusában és minőségében is jól illik a Seiko Prospex Speedtimer limitált SRQ035 modelljéhez.

 

Seiko Prospex Speedtimer solar kronográf modellek - a fenntartható fejlődés hírnökei

 

Az 1969-es Seiko 5 sports Speedtimer modell minden tekintetben szinte tökéletes darab volt, a legmodernebb kaliber, a legtrendibb stílus és megfizethető ár - a Pogue ezredes kezén a világűrt is megjárt óra az új mechanikus automata kronográf kaliberrel, a valóban ikonikus arany számlappal sem került többe akkor 18000 jennél, míg a kor másik legendája, a 6139 Hi-Beat búváróra a 300 méteres vízállóságával már 38000 jen volt.

Ezt az irányt követi a Prospex Speedtimer sorozat négy új solar kronográf modellje is, melyek kvarc szerkezete egy zöldebb jövő megvalósítását segíti a fény energiájának hasznosításával. A V192 kaliber segédszámlapjai kijelzik a másodperceket, a napszakot, a stopper másodperc gyűjtőjét és a járástartalékot is, és emellett havi +/-15 másodperces pontossággal kényeztetik el viselőjüket.

Négy színben érkeznek, a selyemfényű számlapok fehér, tengerészkék, arany és fekete kivitelei a karórák világának fő színeit mind lefedik, valamennyit megtalálod ide kattintva.

Az órák adatlapjainak megnyitásához kattints a kiválasztott óra referenciaszámára: SSC813, SSC815, SSC817, SSC819.

A 39 mm-es átmérőjű tok formája hűen követi az eredeti Speedtimer modellt, de a szálcsiszolt felületek és a hajlított zafír kristály óraüveg már a mai, modern kor követelményeinek is tökéletesen megfelelnek.

 

Seiko Prospex Speedtimer technikai adatok

SRQ037J1 SRQ035J1 SSC modellek
Kaliber 8R46 8R46 V192
Járástartalék 45 óra 45 óra 6 hónap
Pontosság +25/-15 mp/nap +25/-15 mp/nap +/-15 mp/hó
Tok átmérő 42.5 mm 42.5 mm 39.0 mm
Vízállóság 100m (10 Bar) 100m (10 Bar) 100m (10 Bar)
Óraüveg Zafír kristály Zafír kristály Zafír kristály

További Cikkek

óra kereső

Találja meg az Önhöz illő Seiko órát!

Nehezen boldogulsz a divat és stílus világában és segítség kellene a döntéshez? Ennek érdekében összegyűjttünk néhány tanácsot, amelyeket mindenképp érdemes átnézned.
[et_pb_button button_text="Megtekintés" button_alignment="center" _builder_version="4.4.1" custom_button="on" button_bg_color="rgba(208,202,202,0)" button_border_color="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_color_last_edited="off|desktop" button_bg_color__hover_enabled="on|hover" button_bg_color__hover="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_enable_color__hover="on" button_border_color__hover_enabled="on|hover" button_border_color__hover="rgba(208,202,202,0)"][/et_pb_button]

TOVÁBBI CIKKEK