2021. 06. 09.

Prospex diver modellek szövet szíjjal - stílus, minőség és kényelem

A Seiko végeláthatatlan lehetőségeket talál a búvárórái tökéletesítésében, mert folyamatosan keresi az új lehetőségeket arra, hogy mindenki megtalálja a kedvenc Seiko búváróráját. A 2021 nyarán érkező két új modell szövet szíja segít ebben, egyszerre lesz igen kényelmes és búvárórához méltóan stílusos is.

Seiko búvárórák, melyek egyszerre részei a történelemnek és napjainknak is

Sokszor írtunk már arról, hogy a Seiko a búvárórák terén miért olyan meghatározó. Az 1965-ben megjelent első japán búváróra már a maga idejében bizonyította azt, hogy a Seiko mindig a tökéleteset keresi. Az akkori időkhöz mérten kiemelkedő specifikációi nem csak papíron voltak rendkívüliek, hiszen a híres japán felfedező és kalandor, Naomi Uemura több alkalommal is magával vitte ezeket az órákat a sarkvidéki, igen zord körülmények között megtett sok ezer kilométeres, kutyaszános túráira, ahol hiba nélkül teljesítetek.

Prospex 1965-1970

Az igen nagy népszerűségnek örvendő modellek különböző kiadásai rendre érkeznek az óra rajongók nagy örömére, az 55 éves évfordulóra kiadott darabok után Uemura nyolcvanadik születésnapjára is készült egy limitált modell nemrég, és a Prospex kollekció darabjai között is megtalálható mind a legendás “Captain Willard” becenéven híressé vált modell mai kiadása, mind az első, 1965-ben megjelent alapmodell legújabb változata is.

Modern darabok, vintage feeling az új szövet szíjakkal - Prospex SPB237 és SPB239 modellek


A búvárórák világában a két legfontosabb kritérium a megbízhatóság és a vízállóság. Ez az oka annak, hogy ezek az órák fém- és szilikon (gumi) szíjakkal készülnek, a bőrszíjak vizállóvá tétele a gyakorlatban nem megoldott.

Létezik azonban még egy típusú szíj, amely mindkéte feltételnek megfelel egyidejűleg, ez pedig nem más, mint a szövet szíj. Ezt a típust a gyári modelleken a legtöbbször hiába keresnénk, kevés óra készül ezzel, bár népszerűek a kényelmük miatt, és azért is, mivel az így viselt óra a szíj kialakítása miatt nagyobb biztonságban is van, ráadásul a szíjcsere szerszám nélkül is, gyorsan és egyszerűen elvégezhető. A Seiko Prospex modellek közé is megérkezett most ez a szíj típus, és rögtön két ikonikus modellen.

Prospex 1965-1970

SPB239J1


A Seiko Prospex SPB239J1 modell a Seiko legelső, 1965-ben készült búvárórájának, a rajongók által csak 62MAS-nak becézett órának az újrakiadása, amely 2020-ban tért vissza a mindennapokba 4 új darabbal. Az SPB239J1  fekete-arany színösszeállításával jól harmonizál a sötétbarna szövet szíja, és a dobozában található második szíj világosabb bézs színe is, mert mindkét modellhez tartozik egy ajándék szíj is.

Prospex 1965-1970

SPB237J1


Az SPB237J1 is mindenkinek ismerős lesz, aki kicsit is érdeklődik a búvárórák világa iránt, hiszen ez a forma az aszimmetrikusan elhelyezett koronával és az azt körülölelő jellegzetes tokformájával megkerülhetetlen 1970 óta ebben a kategóriában. A grafitszürke, különleges textúrájú számlapot jól egészíti ki a két szíj közül a szürke, a zöld pedig kicsit erősíti a kalandtúrák hangulatát, amely körüllengi ezt a modellt 1970 óta.

Szövet szíjak Seiko módra - különleges szövet, prémium minőségben

Természetesen a Seiko a szövet szíjakat is tökéletesen készíti el. Az anyaga nem hasonlítható a hétköznapi szövet szíjakhoz, jellegzetesen japán. A tradícionális japán szövési technikával készült anyag neve “Seichi”. Ez a rendkívül erős szövés könnyű és jól szellőző anyagot eredményez, így tökéletesen alkalmas a búvárórák szíjaként sokszor vizes körülmények közötti használatra is.

Prospex 1965-1970

Évszázadokon át bizonyított már ez a különleges anyag, hiszen az az alapja a Japánban jól ismert “obijima” szíjaknak is, mellyel a kimonókat és a kabuki színházak színészeinek viseletét is rögzítik. A Seiko újragondolta és most felhasználja a legújabb búváróra kiadásokhoz, így folytatva a tradíciók ápolását a modern technikákkal ötvözve.

Seiko Prospex SPB237J1 és SPB239J1 technikai adatok

  • 6R35 mechanikus automata kaliber (kézzel is húzható)
  • 70 óra járástartalék
  • zafír kristály óraüveg
  • nemesacél tok
  • Seiko szövet szíj 2-2 színváltozatban
  • diver’s 200m ISO minősítésnek megfelelő vízállóság
  • tok átmérő 42.7 mm SPB237J1 / 40.5 mm SPB239J1
  • tok vastagság 13.2 mm
  • súly: 106 g

Prospex 1965-1970SPB237J1 

Prospex 1965-1970

További Cikkek

óra kereső

Találja meg az Önhöz illő Seiko órát!

Nehezen boldogulsz a divat és stílus világában és segítség kellene a döntéshez? Ennek érdekében összegyűjttünk néhány tanácsot, amelyeket mindenképp érdemes átnézned.
[et_pb_button button_text="Megtekintés" button_alignment="center" _builder_version="4.4.1" custom_button="on" button_bg_color="rgba(208,202,202,0)" button_border_color="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_color_last_edited="off|desktop" button_bg_color__hover_enabled="on|hover" button_bg_color__hover="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_enable_color__hover="on" button_border_color__hover_enabled="on|hover" button_border_color__hover="rgba(208,202,202,0)"][/et_pb_button]

TOVÁBBI CIKKEK