2021. 05. 27.

Prospex Land “Tortoise” modellek - teknős a parton

A Seiko egyik legnépszerűbb modellje a “Turtle”, vagyis teknős néven ismert óra. Az 1970 óta létező forma túlélt mindent, és napjainkban sikeresebb, mint valaha. Teknősök azonban nem csak az óceánokban élnek, hanem a szárazföldön is, így megérkezett a Prospex Land kollekciójába is a legendás darab, rögtön négy változatban - ez a Land “Tortoise” sorozata.

Egy kis Seiko Turtle történelem

Sokszor, sok helyen lehetett már olvasni arról, mennyire sikeresek a Seiko búvárórái a megjelenésük óta. Ez valóban így is van, és az oka is egyszerű: ezek a modellek ár-érték arányban verhetetlenek, olyan műszaki tartalmat kínálnak elérhető áron, amely az átlag óra használó minden igényét bőven túlteljesíti. 

A búvárórák sikerei nem újkeletűek, hiszen a Seiko első ilyen modellje 1965-ben jelent meg. A 150 méteres vízállósága, az automata szerkezete és az Antarktiszon bizonyított megbízhatósága gyorsan a legnépszerűbb modellé tette, megérdemelten. A Seiko Turtle modell közvetlen elődje, a 6105 néven ismert modell 1968-ban érkezett, megbízhatósága és egyedi megjelenése miatt szintén hamar sikeressé vált, és ez a mai napig is tart.

A becenevét a teknős páncéljára emlékeztető formájáról kapta, majd amikor az “Apokalipszis most” című filmben feltűnt a vásznon, a “Captain Willard” nevet is kiérdemelte viselője után. A nyolcvanas évek végén a gyártása leállt, majd közel harminc évnyi pihenés után 2016-ban újra megérkezett, és azóta is velünk van ez a legendás darab.

Prospex Land “Tortoise” modellek, a túrázás szerelmeseinek

A Seiko Prospex kollekciója nem csak búvárórákból áll, a Sky (Égbolt) és Land (Föld) sorozatok teszik teljessé. Valamennyi Prospex modellre igaz a kiemelkedő minőség és a professzionális specifikációk (innen a kollekció neve is - PROfessional SPECificationS), a legalább 200 méteres vízállóság és a minden körülmények között jól leolvasható számlap.

Ennek tökéletesen megfelelnek a Prospex Land “Tortoise” modellek, melyek szárazföldi teknősként is 200 m vízállósággal készülnek, mely megóvja a szerkezetet minden körülmények között, a mutatók és indexek pedig a Seiko saját foszforeszkáló festését kapták, a LumiBrite-ot, mely hosszan és erősen világít sötétben is.

A négy modell valamennyi darabja olyan lünettát kapott, amely a négy égtájat mutatja, és mindkét irányba forgatható - míg a búvárlünettánál fontos, hogy csak egy irányba forogjon, az iránytűnél kényelmesebb a használata, ha mindkét irányba lehet állítani.

Nézd meg a videónkat arró. hogyan tudod az óramutatók és a Nap segítségével bármikor meghatározni az égtájakat egyszerűen és gyorsan:

https://youtu.be/hZfhcedu2Po

Az órák hátlapja is tartogat érdekességet, mindegyikbe bele van gravírozva ugyanis a kilenc föld-levegő látjel, amelyeket a légi kutatás-mentés során használnak a légi egység és a földön tartózkodók közötti kommunikációra.

Ezek használata egyszerű, az óra hátlapján található jeleket kell nagy méretben kirakni, melyet a levegőből felismerve bárhol a világon megértenek a légimentők, és ez akár életet is menthet.

Prospex Land Tortoise

Négy új Prospex Land “Tortoise” modell, négy egyéniség

A most érkezett négy újdonság sokban hasonlít, mégis mindegyik önálló stílus. Az SRPG13 modell a klasszikus katonai zöld színeket kapta, tökéletesen illeszkedik a környezetébe. Szövet szíja erős és tartós kivitel, kicsit erősíti a military jellegét.

Prospex Land Tortoise

Prospex Land Tortoise

SRPG13

Az SRPG15 modell szintén szövet szíjjal készül, ám a kék színvilága érdekessé és egyedivé teszi. Mint valamennyi új Land “Tortoise” óra, ez is a Seiko sokszor bizonyított 4R35 mechanikus automata kaliberét kapta, dátumkijelzéssel 4 és 5 óra között.

Prospex Land Tortoise

Prospex Land Tortoise

SRPG15

Az SRPG17 egy kicsit klasszikusabb kivitel, legalábbis az anyagok és színek terén, mert a forma a Teknős egyedi formája. Ez az óra a fekete színével és egy kis rózsaarany beütéssel minden körülményhez jól alkalmazkodik, még elegánsabb viseletként is megállja a helyét bőrszíjas kivitelként.

Prospex Land Tortoise

Prospex Land Tortoise

SRPG17

Az SRPG18 modell az egyetlen a négy közül, amelynek a rozsdamentes acél tokja rózsaarany bevonattal készült, ez és a meleg barna színek egy igazán modern darabot eredményeztek. Ez az óra is, mint a másik három társa zafír kristály óraüveggel készül, és a korábbi “King Turtle” modellekkel ellentétben nincsen nagyató a dátumablak felett. Az óraszíj szintén bőrből készül, jól harmonizálva a tok színeivel.

Prospex Land Tortoise

Prospex Land Tortoise

SRPG18

Seiko Prospex Land “Tortoise” technikai adatok

  • 4R35  mechanikus automata kaliber
  • 41 órás járástartalék
  • zafír kristály óraüveg 
  • nemesacél, menetes hátlap
  • nemesacél tok (SRPG18 - rózsaarany bevonattal)
  • bőr szíj (SRPG17/SRPG18)
  • textil szíj (SRPG13/SRPG15)
  • 200 m vízállóság
  • tok átmérő 42.4 mm
  • tok vastagság 11.7 mm

További Cikkek

óra kereső

Találja meg az Önhöz illő Seiko órát!

Nehezen boldogulsz a divat és stílus világában és segítség kellene a döntéshez? Ennek érdekében összegyűjttünk néhány tanácsot, amelyeket mindenképp érdemes átnézned.
[et_pb_button button_text="Megtekintés" button_alignment="center" _builder_version="4.4.1" custom_button="on" button_bg_color="rgba(208,202,202,0)" button_border_color="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_color_last_edited="off|desktop" button_bg_color__hover_enabled="on|hover" button_bg_color__hover="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_enable_color__hover="on" button_border_color__hover_enabled="on|hover" button_border_color__hover="rgba(208,202,202,0)"][/et_pb_button]

TOVÁBBI CIKKEK