2021. 05. 16.

Seiko Presage Style 60's modellek - letűnt korok bűvöletében

Régen minden jobb volt? Aligha. Mégis hódít a retro az élet minden területén, sorozatokat nézünk a kilencvenes évekből, sportcipőt hordunk a nyolcvanasokból, bekapcsoljuk a rádiót, és szól a beat. Akkor miért éppen az órák világa maradna érintetlen a régi értékek mai felhasználásában? A Seiko Presage Style 60’s sorozata most megmutatja, milyen a hatvanas évek hangulata a mai kor technikájával ötvözve.

A Seiko, az olimpia és az első kronográf

Egy óragyártó életében talán nincs is nagyobb megtiszteltetés, mint amikor az olimpia hivatalos időmérőjeként bizonyíthatja szakértelmét és az órái megbízhatóságát. Napjaink csúcstechnológiájával már lényegesen egyszerűbb pontos időméréseket végezni egy világversenyen, de a hatvanas években bizony még a mechanikus óráknak kellett mérni a sportteljesítményeket.

Crown ChronographEbben a megtiszteltetésben részesült 1964-ben a Seiko, amikor a XVIII. nyári olimpiai játékok időmérésére kapott felhívást 1960-ban. Mindössze négy év állt a rendelkezésére, hogy megtervezze és elkészítse az olimpia teljes időmérő felszerelését, és ez a négy év olyan fejlesztéseket hozott, mint az 1964-ben megjelent Seiko Crown Cronograph, a Seiko és Japán első mechanikus kronográf órája.

Ez a modell az 5719-es kézihúzós kaliberrel készült (ne feledjük, hogy az első automata kronográfot öt évvel később mutatta be a Seiko), és az úgynevezett “monopusher” megoldással, egy a korona felett elhelyezett nyomógombbal lehetett vezérelni a kronográf komplikációját.

Külön érdekessége a szerkezetnek, hogy a nulláról kezdődött a tervezése, így teljes egészében egy új kaliber született, és nem egy korábbi szerkezetet fejlesztettek tovább. A modell hamar nagy sikert aratott, műszaki tartalma kiemelkedő volt a maga korában, megjelenése egyedi, így a mai napig rendkívül keresett darab a gyűjtők körében.

A Presage és a retro érzés

A XXIII. nyári olimpiai játékokat ismét Tokióban rendezik, így aktuális volt a legendás Crown Chronograph modell előtti tiszteletadás jeleként egy kicsit újragondolni azt.

Mi sem adott tökéletesebb alapot egy minőségi, mégis retro érzést árasztó sorozat megjelentetésére, mint a Presage kollekció, amely büszkén képviseli a mechanikus órakészítés művészetét a mai napig.

Presage Style 60's

A Presage modellek mindegyike klasszikus stílusú, minőségi óra, verhetetlen ár-érték aránnyal - valószínűleg ez magyarázza a rendkívüli sikereit és elismertségét világszerte. 

A hatvanas évek stílusában készülő újdonságoknak, a Seiko Presage Style 60’s modelleknek így a legmegfelelőbb alapot adta a Presage, a stílus pedig egy kicsit retro és mégis teljesen mai.

Az újdonságok formája hűen követi az 1964-es nagy elődje vonalait, a technika viszont abszolút mai. A szerkezetek, az anyagok, a vízállóság, a foszforeszkáló Lumibrite festés és a számlapok a legmodernebbek, az órák megjelenése pedig valóban a hatvanas évek gondtalan vidámságát sugározza magából, ideális párosításban az újabb sikerekhez vezető úton.

https://youtu.be/3Woahjioo8A

Seiko Presage Style 60’s modellek, a modern retro darabjai

A Presage Style 60’s modellekből rögtön hét érkezik, négy típus klasszikusabb megjelenéssel, és három a Presage órákon már korábban megismert áttört, vagy más néven “open-heart” számlappal.

Tudtad? A mechanikus órák szerkezetének “szíve” a billegő, amely a rugóban tárolt energiát adja tovább meghatározott ütemben jobbra-balra billegve a kerékrendszernek, hogy majd azok pontos idővé alakítsák. Ezt a “szívet” mutatja meg az áttört számlapon lévő kis ablak, ezért nevezik “open heart” számlapnak.

Valamennyi modell tokformája megegyezik, és a nagy előd jól ismert formáját hozza, a kerek tok 40.8 mm-es átmérőjével kényelmesen ül a csuklón. 

Az óra síkjából kiemelkedő Hardlex kristály óraüveg is a régmúlt időket eleveníti fel, alatta pedig ismerős motívumokat találink a számlapokon, a fazettás indexek és az egyenes élekkel határolt mutatók 2021-ben is tökéletesen megállják a helyüket.


Presage SRPG03/05/07/09 modellek, a klasszikusok

A hét újdonságból négy szinte változatlanul hozza a hatvanas évekbeli előd megjelenését, az egy változás a dátumablak megjelenése a számlapon három óránál. Az eredeti Crown Chronograph órákon még nem volt dátum komplikáció, de a mai kalibereknél ez már szinte kötelező, így ezekre a modellekre is rákerült. 

A négy modell között van egy, a Presage SRPG09J1, amellyel elsőként jelent meg Presage óra Nato-szíjjal, amely egy kicsit még hozzátesz a retro érzéshez, mindemellett kényelmes és praktikus viselet, stílusában pedig teljesen illik ehhez az órához.



A négy modell ezen kívül a színösszeállításában tér el egymástól, illetve az SRPG03, SRPG05 és SRPG07 órák mutatóin és indexein a sötétben foszforeszkáló Lumibrite festés színe a hatvanas éveket idézően halványabb árnyalatot kapott.

Ezeknek az óráknak a szerkezete a jól ismert 4R35 kaliber, amely egy sokat bizonyított mechanikus automata szerkezet három mutatóval és dátum kijelzéssel.

SRPG03

SRPG03J1

SRPG05J1

SRPG07J1

SRPG09

SRPG09J1

Presage SSA423, SSA425 és SSA426 modellek az “open heart” számlappal

Ez a három modell sokban megegyezik és sokban különbözik is az újdonságokkal érkezett másik négy órától. 


A legszembetűnőbb különbség a fentebb említett áttört, úgynevezett “open heart” számlap, mely betekintést enged a mechanikus óraszerkezet működésének csodájába.

A másik nagy különbség a szerkezetében van, ezekben a modellekben a Seiko 4R39 kaliber található, mely a három mutató mellett dátum kijelzést nem kapott, ellenben van egy 24 órás segédszámlap 11 óránál, így mindig biztosak lehetünk benne, melyik napszakban járunk.

Valamennyi új Presage modellre egyaránt érvényes az 5 Bar (50 méteres) vízállóság, és az áttört számlapos változatok között is találunk egy Nato-szíjjal készült darabot.

SSA423J1

SSA425

SSA425J1

SSA426

SSA426J1

Seiko Presage Style 60’s modellek technikai adatai

  • 4R35 mechanikus automata kaliber (SRPG03/05/07/09)
  • 4R39 mechanikus automata kaliber (SSA423/425/426)
  • 41 óra járástartalék
  • Hardlex óraüveg 
  • nemesacél tok és szíj (SRPG03/05/07 és SSA423/425)
  • Nato-szíj (SRPG09 és SSA426)
  • 5 Bar vízállóság
  • tok átmérő 40.8
  • tok vastagság 12 mm

További Cikkek

óra kereső

Találja meg az Önhöz illő Seiko órát!

Nehezen boldogulsz a divat és stílus világában és segítség kellene a döntéshez? Ennek érdekében összegyűjttünk néhány tanácsot, amelyeket mindenképp érdemes átnézned.
[et_pb_button button_text="Megtekintés" button_alignment="center" _builder_version="4.4.1" custom_button="on" button_bg_color="rgba(208,202,202,0)" button_border_color="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_color_last_edited="off|desktop" button_bg_color__hover_enabled="on|hover" button_bg_color__hover="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_enable_color__hover="on" button_border_color__hover_enabled="on|hover" button_border_color__hover="rgba(208,202,202,0)"][/et_pb_button]

TOVÁBBI CIKKEK