2021. 10. 07.

Grand Seiko Heritage Collection Japan Seasons special edition, avagy egy stílusos utazás az évszakokon át

A Grand Seiko szorosan eggyé vált Japánnal és a japán természet szépségével. Újra és újra bemutatják a Grand Seiko modellek, milyen változatos a szigetország élete, mennyi mindennapi csoda veszi körül a japánokat. Egy darabkát most mi is kapunk ebből az érzésből, a Heritage collection négy special edition modellje egy-egy sekki-t idéz.

Japán, az évszakok és a sekki

Ahogyan már megszokhattuk, Japán egy különleges ország. Sajátos a gondolkodása, sajátos a viszonya a természettel a mindennapokban is.

Japán egyszerre a világ egyik legfejlettebb országa technológiailag és az egyik leginkább hagyománytisztelő nemzet. Ez a két erény egyáltalán nem zárja ki egymást, és ennek a sajátos világnak és gondolkodásmódnak köszönhetjük az olyan modelleket, mint amilyen a Grand Seiko japán évszakokat megörökítő új kollekciója.

Persze Japánban az évszakokat is egy kicsit másképp látják, részletesebb és árnyaltabb a kép. A nálunk megszokott négy évszak ugyanúgy megtalálható, ám mindegyiket további hat-hat szakaszra osztva sokkal finomabban érzékelhető az évszakok váltakozása.

A tavasz például nem csak a zöldellő fákból és a madárcsicsergésből áll, hiszen a tavasz eleje még szorosan kapcsolódik a télhez, hideg és sötét is lehet, míg a vége már a nyár előhírnöke forró napokkal - ezt talán tényleg jobban szemlélteti hat sekki (a sekki az évszakok kisebb egységeit jelenti), mint egyetlen évszak.


A Grand Seiko Heritage collection különlegességei és az évszakok

A Grand Seiko az Elegance collection évszakokat bemutató modelljei mellett (melyekről itt olvashatsz bővebben) most a Heritage collection rajongóinak is elhozta a különleges számlapokkal készített modelleket. A Grand Seiko Heritage collection a klasszikus Grand Seiko design, a 62GS alapelvek szerint készül. A design alapelvek máig tökéletesen megállják a helyüket, a határozott felületekből felépülő tok masszív, mégis könnyed hatást kelt, a lünetta nélküli kivitel a domború óraüveggel széles betekintést enged a számlapra, a tok felületei pedig a híres Zaratsu polírozási eljárással készülnek tökéletesen torzításmentes felületeket adva.

A 62GS design, a Grand Seiko design alapelvei szerint A 62GS design, a Grand Seiko design alapelvei szerint

 

Négy különleges modell, két különleges kaliberrel - a Hi-Beat és a Spring Drive

A Grand Seiko kaliberek között is van néhány, amely még a megszokott magas minőségen túl is kínál további technikai csemegéket. A négy modellből kettőben a 9S85 Hi-Beat 36000 mechanikus automata szerkezet, kettőben pedig a 9R65 Spring Drive kaliber dolgozik. A maga nemében mindegyik valódi különlegesség, méltó egy ilyen sorozathoz.

9S85 mechanikus automata Hi-Beat 36000 kaliber 9S85 mechanikus automata Hi-Beat 36000 kaliber

A Nyár és az Ősz modellekben a 9S85 kaliber került, mely a Grand Seiko 2020-ban átadott új stúdiójában, a Shizukuishi stúdióban készül. A különleges darab a magas féllengésszámáról kapta a nevét, részletesen itt olvashatsz róla.

9R65 Spring Drive kaliber 9R65 Spring Drive kaliber

Tavasz és tél - ez a két évszak a Shinshu Watch Studio által készített 9R65 Spring Drive kaliberrel készül. A mechanikus kaliber működését tökéletesen kontrolláló elektronikus vezérlés egy olyan kalibert eredményezett, melynek pontossága lenyűgöző.

SHUNBUN - a tavaszi napéjegyenlőség

 

Grand Seiko SBGA413 Grand Seiko SBGA413

 

Amikor tavasszal a cseresznyefa virágai lehullanak a vízbe, megkezdik utolsó utazásukat az áramlatokkal és örvényekkel - ezt úgy hívják Japánban: hana-ikada, a virágok úsztatása.

Az SBGA413 modell halvány pink számlapja ezt az időszakot, a cseresznyevirágzás múlandóságát örökíti meg.

Grand Seiko SBGA413 Grand Seiko SBGA413

RIKKA - a kora nyári természet szépsége

 

Grand Seiko SBGH271 Grand Seiko SBGH271

 

Ahogy a tavasz nyárba fordul, a természet is buja zölddé válik. A frissítő szellőktől (kun-pu a japánban) lágyan hullámzanak a mezők, ezt a zöld és arany látványt adja vissza az SBGH271 modell a zöld számlapján megcsillanó arany indexekkel és mutatókkal.

Grand Seiko SBGH271 Grand Seiko SBGH271

SHUBUN - az őszi napéjegyenlőség

 

Grand Seiko SBGH273 Grand Seiko SBGH273

 

Csak egyetlen betű a különbség a tavaszhoz képest, mégis teljesen más az érzés. A sötét égbolton csak a Hold fénye ragyog, halkan ciripelnek a tücskök - a nyugalom tökéletes. Az éj kékjét kiemelő arany holdfény neve a tsuki-yo, ez határozta meg az SBGH273 modell hangulatát.

Grand Seiko SBGH273 Grand Seiko SBGH273

TAISETSU - a téli hómezők mélysége

Grand Seiko SBA415 Grand Seiko SBGA415

 

Téli álomra hajtja a fejét a természet, hómezők borítanak mindent - ezt az elcsöndesedett nyugalmat hozza el az SBGA415 modell. A mély hófútta mezők neve a miyuki, a havon csillanó napfény aranya harmonizál rajta az egyetlen színnel, a kékített acél másodperc mutatóval.

Grand Seiko SBA415 Grand Seiko SBGA415

Grand Seiko Heritage collection Japan seasons special edition technikai adatok

  • 9S85 mechanikus automata Hi-Beat kaliber (SBGH271/273)
  • 9R65 Spring Drive kaliber (SBGA413/415)
  • tok átmérő: 40mm
  • tok vastagság: 12.9mm (SBGH271/273)
  • tok vastagság: 12.8mm (SBGA413/415)
  • üveg: “box shaped” zafír kristály óraüveg tükröződésmentes bevonattal
  • nemesacél tok és csat (SBGH271/273)
  • nagyintenzitású titán tok és csat (SBGA413/415)
  • járástartalék: 55 óra (SBGH271/273)
  • járástartalék: 55 óra (SBGA413/415)
  • járáseltérés: +8/-1mp naponta normál használat közben mérve (SBGH271/273)
  • járáseltérés: +/-15mp havonta (SBGA413/415)
  • vízállóság: 10 bar (100m)

További Cikkek

óra kereső

Találja meg az Önhöz illő Seiko órát!

Nehezen boldogulsz a divat és stílus világában és segítség kellene a döntéshez? Ennek érdekében összegyűjttünk néhány tanácsot, amelyeket mindenképp érdemes átnézned.
[et_pb_button button_text="Megtekintés" button_alignment="center" _builder_version="4.4.1" custom_button="on" button_bg_color="rgba(208,202,202,0)" button_border_color="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_color_last_edited="off|desktop" button_bg_color__hover_enabled="on|hover" button_bg_color__hover="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_enable_color__hover="on" button_border_color__hover_enabled="on|hover" button_border_color__hover="rgba(208,202,202,0)"][/et_pb_button]

TOVÁBBI CIKKEK